Rezzenéstelen GDP

2011.01.20. 08:00

A Nagy Ugrás és a Kulturális Forradalom nem éppen sikeresnek mondható gazdaság fejlesztési kísérletei után, ez időtájt valóságos gazdasági vágtának lehetünk tanúi. Kína csak az elmúlt tíz évben olyan országokat haladott meg mint Japán, Franciaország, Anglia és Németország. Miközben azok sem tétlenkedtek nyilván. Tavaly beelőzvén Japánt immár a második legnagyobb gazdasági hatalmává lépett elő az Egyesült Államok mögött. A 2010-es most bejelentett 10.3%-os gazdasági növekedésük igen impozáns eredmény ebben a recesszióval sújtott időszakban. Kína GDP-je jelenleg 6000 milliárd amerikai dollár. A Xiongyali blogon szavazók többsége szerint Kínának mindössze 5 évre van szüksége az Államokkal szembeni hátrány ledolgozásához. Habár a növekedésük továbbra is lendületben van, ehhez el kell érniük minimum 14.6 trillió dolláros évi GDP-t, ami több mint a duplája a jelenlegi kínainak. Érdekes, hogy idén sok ország mondhat magáénak szép eredményt a gazdasági növekedésben, de legtöbbjük a jóslások szerint jövőre visszaesik, kivéve Kína. Ők mintha más bolygókkal üzletelnének. A grafikon (growth '11) ahol mindez látható: itt A világ 8 legerősebb bankja között mostanra 4 kínai. A világ első és második bankja is kínai. Tekintsd meg ezek listáját itt. Ezzel a gazdasági potenciállal valóban előbb-utóbb utolérhetik az Egyesült Államokat, szerintem inkább 10-15 év alatt mintsem öt. Igaz, 20 éve még az első tízben sem voltak benne.
 
Mindehhez még hozzájárulhat egy nagy amerikai háborús bukás valahol vagy egy pár amerikai állam totális csődje ami felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Egy amerikai bennfentes politikus nem véletlen nyilatkozta nemrég, hogy USA és Kína között akár egy háborús konfliktus is felmerülhet a következő húsz évben. Az jelent valamit, hogy már a vadászgépeiket is a kínai ellen fejlesztik. Nyilván nem szeretnék hátradőlve szemlélni, ahogy megdöntik a katonai és gazdasági hegemóniájukat a világban. Pedig az ekképpen kialakuló erőegyensúly jót tenne a világ Feng Shui-jának. Háborúk nélkül természetesen. Csak általában a nyereséghez valakinek (valamit) veszítenie kell a mérleg másik oldalán. Ahogy ez történt mostanában az Államok (eladósodása) gyengülése és Kína erősödése relációjában. Eddig ha az Egyesült Államok jó üzletet csinált, azon vagy a dél-amerikai országok vagy a VH-ból feltápászkodó európaiak vagy most az irakiak kellett, hogy bukjanak. Most azon veszik észre magukat, hogy ők a kizsákmányoltak és Kína az aki diktálja a feltételeket. Gazdasági vonatkozásban feltétlenül. Mindehhez cirka 30 év kemény munka kellett azután, hogy meghirdették a gazdasági reformokat 1978-ban. Már a CNN nemzetközi változata is főleg róluk szól. A mai címlapon több mint öt cikk foglalkozik Kínával. Obama és Hu Jintao elnök között lefolytatott aktuális vacsora ebben nincs is benne. Emellett az is hír, hogy egyre több pesszimista amerikai tanul kínaiul. Talán ráébredtek, hogy mostanra eladósították, ellövöldözték, felzabálták, elökörködték és túlméretezett autóikban elégették a gazdasági egyeduralmukat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.01.26. 22:58:09

Én nem az adatok valódiságát kérdőjelezem meg, de ígyis túlzóan optimistának látom a posztodat.

Bár Magyarországon az amerikai-európai agymosásnak hála az emberek többsége RETTEG attól, hogy Kína lesz tényleg az elsőszámú gazdasági hatalom, szerintem egyértelmű, hogy Magyarországnak és egész EU-nak SOKKAL jobb, ha Kína irányít és nem amerika. Kínának úgy tűnik jobban célja az erős EU, mint amerikának.

De ugyanakkor nem hiszek ebben a gyors "megelőzésben". A legfőbb ok az, hogy magát a világ gazdasági rendszerét, ahol kb eldől, hogy ki éhezik és ki vesz golfpályákat, akik eldöntik, hogy melyik papírdarab hány életet ér, azok éppen amerikaiak illetve európaiak. Kína nagyon jól megtanult játszani ebben a kis rendszerben, de ha amerika úgy látja jónak, az egész rendszert meg is ölheti.

Megjegyzem, rá is férne, mert ez az igazságtalan, sokszor elvtelen és gyakran logikátlan rendszer túl sokmindenért felel.. Tulajdonképpen szerintem a jövőhöz egy gazdasági kommunizmus passzolna a legjobban..És amúgy ennek sok része már most is megvan, pont a kapitalizmus(USA) hazájában. Át kéne értelmezni az emberi munkaerő fontosságát.. Jelenleg és még jódarabig a Földön van akkora élelmiszerkészlet és élelmiszer erőforrás, ami bőven elég lenne az egész Földre. Jelenleg a munkák akár 80%-át gépesíteni lehetne a világban. Nem kéne 40 évet dolgozni az embernek, a megmaradt, kellő munkát a többiek felválta kevés munkaidpővel megcsinálhatják.. cserébe az oktatást lehetne növelni sok-sok évvel. Ház és elegendő élelem, bizonyos mennyiségű utazás, ezeknek mind alap emberi alanyijognak kellene lennie.
És szerintem lassan efelé haladunk(lásd, Németországban, vagy usában tartós munkanélküliként is simán eltartasz családot, még kocsid is lehet, lakásodm napi kaja..).
Csak ugye erre az átállás.. Na ez nem lenne/lesz zökkenőmentes. Lehet nem is szívesen élném meg.

PS: Ha Kína azért tovább nyomul a világban..bár tudom, hogy egyre többen tanulnak kínaiul..de remélem, hogy ők lesznek az első uralkodók a viilágon akiknek lesz eszük és jófejségükk és a saját nyelvük erőltetése helyett inkább elterjesztetnek egy logikus, KÖZÖS mesterséges nyelvet. Eszperantót, vagy a többit. Az lenne a közös nyelv és így mindenkinek megmaradhatna szabadon a saját nyelve is. Szerintem egy ilyen gesztus jó pontot eredményezhetne európától is..az angol részt leszámítva.

Link Elek 2011.01.28. 10:03:38

nextbigfuture.com/2011/01/china-ends-2010-with-gdp-of-us598.html

20170ben fogja megelozni az USA-t nominalis GDP-ben. PPP-sben 2010, vagy 2011 lesz.
a kinai allam kotlsegvetese kb. harmada a USA szovetsegi koltsegvetesenek, a hadi kiadasok pedig a tizede.
nem nagyon fogjuk latni egyelore, hogy kina a gore, de mar o lesz a legnagyobb.
kb. olyan lesz mint a 1800-as evek vegen a vilag. akkor mar USA volt a legnagyobb gazdasag, de az angolok voltak a legnagyobb hatalom.
süti beállítások módosítása