Pekingi statisztikák

2011.03.23. 03:00

Statisztikák Pekingből ábrán és grafikonon

 

Pekingben meghonosult Franchise láncok. A nagyobb betű a gyakoriságot mutatja.
A második kép a választékot ábrázolja.
A képekre kattintva nagyobb ábra is látható!
Mi kapható az étterem láncokban



Peking híres belvárosi utcája a Wangfujing a pesti Váci utcához hasonlóan bővelkedik luxus üzletekkel és plázákkal. Emelett párhuzamosan azonban van egy a régi Peking hangulatát idéző sikátor is, ahol olcsó kínai emléktárgyakat lehet kapni, valamit egy
sor üzlet kínál egzotikus ételeket nyárson a külföldieknek. Ez az ábra a népszerűségi sorrendjüket demonstrálja. Látható, hogy a selyemhernyógubók a legnépszerűbbek.
Sorrendben követi az erjesztett tofú, kigyó, tengeri csillag, százlábú, csikóhal, skorpió, kabóca, sáska, tücsök, méhgubó, Longhorn bogár, vizibogár, tengeriuborkatengerisün

Loading...
Nem találjátok ki, hogy hol van a legtöbb forgó étterem! Ehhez a hóborthoz kell egy kellemes panorámát kínáló magas épület, ami 360 fokos fordulatot tesz, miközben elfogyasztjuk méreg drága vacsoránkat. Teheránt kivéve az első 16 mind kínai étterem.
Kína szinte a nulláról indult az évi italfogyasztás tekintetében az elmúlt évtizedekben. Mára ebben is nagyot javítottak Miközben a híres borfogyasztó franciák eme szokása erősen visszaesett. Úgy tűnik jelenleg az írek és az angolok az elsők, de ki tudja meddig
 
Közlekedés Peking roham tempóban építi a metróhálozatát. Az Olimpia elött mindössze 3-4 vonal volt. Azóta évente adnak át új szakaszokat vonalakat.  További infók itt.
Metró jegyárak világszerte. Pekingben a jegy 0.2 Euro és korlátlan átszállásra jogosít. 
 
Kínában a hatalmas távolságokat vonattal is bejárhatjuk. Ha valaki szeret vonatozni Lhasa-ba vegyen jegyet. Mindössze 42 órás út gyorsvonaton, de van lassabb is.

Mindenki ismeri a híres Tiananmen teret Pekingben. De azt talán nem tudja mindenki, hogy ez egyben a világ legnagyobb területű tere is. 900 x 500 méter kiterjedésű.

Tudás szint Kínában. Az alábbi három összehasonlító ábra a pekingi diákok szintjét mutatja. Matematikában, olvasási kézségben és természettudományokban. Meggyőző.
Viszont az egyetemek összehasonlításában már nincsenek ilyen előkelő helyen...

Sportstatisztika
. Kína sportnagyhatalommá vált az elmúlt években. A vonalak Kína olimpiai érmeinek számát jelzik. Pekingi olimpia volt eddig a legeredményesebb számukra.

Ha tetszett az oldal, keresd a Xiongyaliren blogot a Facebookon~is! ~~~~

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2011.03.24. 04:18:46

Jó cikk, de engedj meg pár pontosítást.

A hamburger kínaiul hanbaobao (rövidebben hanbao vagy még rövidebben bao): www.nciku.com/search/en/detail/hamburger/1706068

Az első kínai McDonalds nem Pekingben, hanem Shenzhenben nyílt, még 1990-ben. Az első pekingi éttermük pedig, ami a Wangfujing utcában volt, rég bezárt (ledozerolták az épüetet ahol volt) és az nem is volt a legnagyobb a világon. Most persze több éttermük is van a Wangfujingon, de mind sokkal később nyitott.

Amúgy érdekes a gyorséttermek kínai története, az első McDonaldsok nyitásában vezető politikus rokonai ténykedtek, vagy pl. a Pizza Hut bezárt és évekre kivonult, majd szép lassan visszajött. Burger King igen kevés van Kínában, de pl. Shanghaiban évek óta van éttermük a belvárosban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.24. 07:21:18

@kbalazs: Szia Balázs Köszi az észrevételeket. Valóban nem volt korrekt a hambaba, de fonetikusan akartam beszúrni. A magyar embereknek a pinyin nem pontosan értelmezhető...de a kedvedért :) IgAZ, hogy nem 1992-ben jöttek Kínába, de ez a grafikon Pekingről szól, ezért írtam azt a dátumot, javítottam a szüveget. Viszont ahhoz ragaszkodom, hogy a legnagyobb üzlet volt, mert rákerestem a wikipedian :) "1992: On April 23, the world's largest McDonald's opens in Beijing, China (over 700 seats). Along with adjacent buildings, it is later demolished." Hja hiányoltam Burger Kinget, mert utálom McDonalds gejj ízét. Idén nyitottak már két új éttermet Pekingben, jobb szar, mint a másik :)

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.03.24. 22:56:09

Az a pizza nagyon elkeserítő dolog! Itten magyarlandon egy valami jó, hogy szaporodnak a jó, vékonytésztás pizzás cégek.
De azért gondolom csak vannak normális olaszpizzák is(olaj nélkül sütöttek!)

A pizzahautnál nagyobb bűnt nem követett el az emberiség..
Amúgy a felsorolt cégek miatt jórészt csak sajnálom a kínaiakat...Nem mondom, hogy ehetetlen a meki, vagy a burgerking, de nem is olyan jó, mint amennyire elterjedt..
Aztán starbucks, subway - a világból ki lehet ezekkel kergetni engem.

Még egy kérdés. A jó pizza mellett még a gyrosz is a gyengém. Pekingben is sok a gyroszos, mint nálunk?

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.03.24. 23:08:25

Bocsi..időközben régebbi bejegyzésedet meglestem a pkingi éttermekről és ott már válaszoltál is a kérdéseimre.
A magyar éttermet sajnálom. Én nem mondom, hogy világverő a magyar kaja, de szerintem azért el lehetne adni. Miért nem tudnak igazi magyar szakácsot vinni kínába?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.25. 04:08:51

@sanche: Gyrosos nem sok van. Van egy Kebab Republic nevű hely a külföldiek által sűrűn látogatott Sanlitunban, ahol 30 yuanért adnak vékony tésztába csavart gyrost ami elég finom, de nem olcsó.

Viszont a kínaiak is csinálnak gyros féle szendvicset sok helyen, annyiban hasonló, hogy a hús ugyanúgy sül függőleges nyárson forogva, a kenyér hasonló a pitához csak kissebb, nem tesznek bele szószt csak egy kis salátát , viszont 4 yuan (~100 Ft)

Ha rajtam múlna símán betiltanám a McDonald's-ot, mert itt ahol eredetileg tök egészséges étrenden éltek az emberek ,semmi szükség amerikai, ipari szeméttel dúsított gyorskajára. A Pizza Hut-ban legalább van tészta és csiga is ha nem akarunk álományjavítós ipari pizzát enni :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.25. 04:11:46

@sanche: Volt magyar szakácsuk, egészen az elmúlt hónapig 2008-tól. De rossz szakács volt, ahogy otthon is ehetsz rossz magyar kaját. A tulajdonosok jót akartak, de túl exponálták az árakat és ahhoz képest nem produkáltak exkluzív minőséget és választékot. Nem adok neki heteket és végleg megszűnnek.

Maegoss 2011.03.26. 16:41:46

@sanche: szerencsére akad rendes olasz étterem is Pekingben, Annie's a neve, bár nem túl nagy, csak néhány étterme van.

@Chaoyang: ha már megemlítetted a Xiabu-Xiabu-t, akkor szerintem érdemes lenne néhány szót ejteni a Xiao Fei Yang-ról is, lévén az is egy étteremlánc és az is hotpot stílusú, viszont szerintem sokkal jobb, mint a Xiabu-Xiabu.

Egyébként én úgy tapasztaltam, hogy a kínaiak jobban szeretik a KFC-t a McDonald's-nál.

virágelvtárs 2011.04.11. 08:23:40

@Chaoyang: "Ha rajtam múlna símán betiltanám a McDonald's-ot, mert itt ahol eredetileg tök egészséges étrenden éltek az emberek ,semmi szükség amerikai, ipari szeméttel dúsított gyorskajára."

Tudom, hogy csak a kínai csajok alakjáért aggódsz. Van mit, egyre több a kövér. De azért csak marad 1-2 :-)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.04.11. 14:50:32

@virágelvtárs: haha, hogy találtad ki? :) Főleg az egyke túlkényeztetett gyerekek esnek áldozatául. A szűlők nem akarnak nemet mondani az elcsábúlt gyereknek. Bár azt hiszem ez még csak a következő generációs szoknyavadászok problémája ^^

Chouwen · http://doufukuai.blogspot.com 2011.04.12. 10:38:10

Érdekes statisztikák! Egyébiránt a franchise láncokat tekintve nagy részük Nanjingban is megtalálható.
süti beállítások módosítása