Pekingi meló

2016.01.25. 08:08

"Avagy, hogyan keressünk havi egy milliót heti 15 óra könnyed csevegéssel Kínában, ahol sokkal nehezebb munkavállalási vízumot szerezni mint az Egyesült Államokban vagy Kanadában!"

Az elmúlt pár évben egy belvárosi magántulajdonú iskolában tanítottam "egy az egyben" azaz egyszerre mindig egy diákot. Anno a kezdetekkor "part time" részmunkaidőre szerződtem, az akkori feltételekkel*, azt azóta nem módosítottuk csak az órabért emeltettem minden évben 10-15 yuannal. Idén 2015-ben 200 yuant kapok egy 50 perces óráért. Egy hetem a következőképpen néz ki.

Hétfőn szabadnapom van - ehhez régóta ragaszkodom, nem fogadok órát, visszautasít-ha-tom ha bármelyik napon nem kívánok dolgozni. Ez akár spontán is megtehetem ha pár órával elötte lemondom az óráimat/napomat, ehhez még kifogást sem kell találjak! 

Kedden szokás szerint délben kelhetek, mert hétköznap csak 4 után lehetnek óráim, lévén klienseink többsége "mocskosul" gazdag szülők totálisan lefoglalt általánosiskolás korú gyereke. Szóval Kedd 4-től 5.40-ig két óra (kizárólag általam kiszelektált v. elfogadott "szórakoztató szintű" gyerekkel - lásd nem túl kezdő, humoros, beszédes, értelmes stb.) Aztán 5.40-6.30 között egy másik kölyök, 10-14 év körüli ő is, mint a legtöbbjük.

20100810_002.jpg
A személyzetet és a gyakran cserélődő tanárokat alig ismerem. Csupán két lánnyal kell tartanom a kapcsolatot akik az óráimat szervezik és új diákot adnak alkalomadtán. Évről évre feltűnik egy új manager lány is, de velük általában semmi ügyem nincs, mégha néha próbálnak fontoskodni is. Most is van valami főnök csaj de őt is mosolyogva utasítom el akármit kér a melóval kapcsolatban (pl. hogy engedjem a szülőket magnófelvételt csinálni vagy beülni pár percre, már ott tartok, hogy a fizető szülőket a gyerekeik demójáról is kiküldöm! Mondván, hogy jobb a gyereknek megítélni a próbát, lazább lesz az egész.) Senki sem cseszegethet ha kések vagy lemondok pár órát, a részmunkaidős szerződés miatt. Tulajdonképpen kizárólag a hűséges diákjaim szüleinek folytatólagosan fenyegető adott tanárra irányuló foglalkoztatási igénye adott garanciákat a munkám zavartalan, megszakíthatatlan és stresszmentes végzésére! Az órák közt, egy sajátos szokást megalapozva - amihez az asszisztens csajok is igazodnak időpont egyeztetésnél - nem tartok szüneteket, egyik diák ki a másik be. Így többet keresek ugyan annyi idő alatt mint más tanárok az iskolánkban.

Amikor végeztem az iskolában 10 perc séta következik egy közeli luxus toronyházhoz. 32. emelet, hatalmas lakás cseléddel és "egyedül" nevelő anyukával és egy okos 9 éves sráccal 100 perc csevegés zárja a napot. Beszélgetéseim általam szabadon választott témakörökben folynak, ahogy a suliban is. Olykor a Csillagok háborújáról, filmekről vagy a II. világháborúról, történelemről, az univerzumról, a világ eseményeiről vagy bármiről ami érdekli őket. Legtöbbször filmet nézünk, meg-megállítva, kibeszélve a jelenetet, olvasva a feiratot. Ezért fizetnek. Pontosan 450 yuant készpénzben. (21ezer Ft/100 perc) Szóval Keddre jut ez, meg a suli 3 órája az 600+450 az 1050 yuan 4 óra munkáért.

Szerdán hasonló kezdés 4 után 8.10-ig 5 óra, ez három különböző diák. 1000 yuan.
Csütörtökön korábban a sulink egy régin managere által nyitott magán iskolájában vendég tanítottam, de mostanában inkább szabadnapot tartok. Pénteken szokásos délutáni kezdés 3.40-től este 8-ig, 5 óra megint más tanítványokkal. 1000 Yuannal megint több. Szombat, lévén hétvége korábban is tudunk melózni. Délután 1 óra után kezdek és egy órákat tartok különböző évek óta tanított tizenéves diákjaimnak. Este 8-ra, 7 órán vagyok túl és újabb 1400 Yuannal gazdagabb. Vasárnap detto, 7-8 óra egyfolytában, általában kettőt egy tanítvánnyal. Megint 8x200=1600 RMB

Tanításból így heti cirka 6000 yuant keresek, heti 25 óra munkahelyen tartózkodással. Egy hónapban - ha nem mondanak le órákat - 24 ezer Yuant (1.08 millió Forintot) lehet keresni. Miközben 4-5 ezret költök, lakásra, ételre, szórakozásra, taxira, utazásra, vacsorákra, sportra, mozira stb.

Kéthetente a kínai debit kártyámra utalják az órák után számolt pénzt. Adót vagy a biztosítást nem én fizetem, a vízumot is ők intézik. Kínai újévben két-három hét fizetés nélküli szabadság van. A bevételi lehetőségekhez hozzászámolhatjuk az alkalmi fotómodel melókat is napi 2000 Yuanért (90ezer Ft) vagy szintén szabadnapokra ütemezett TVsorozat szereplést egy napra 5000 Yuanért (250ezer Ft) Az ügynököm minden hónapban meglep valamivel! Mindig volt meló, tisztelik a kultúrám, tudásom és nem kell a cirka másfél milliárd helybélivel versenyeznem, mert külföldi vagyok. Egészen pontosan úgy hiszik kanadai, de ennek nincs jelentősége.

Ez eleinte persze, nem így kezdődött...

A hagyományos menete a munkavállalásnak Kínában általában így megy; - Internetes kapcsolatfelvétel a munkaadóval vagy munkaközvetítővel, munkavállalási vízum beszerzése, cirka 150 ezres jegy finanszírozása, kiutazás... Körülményes és kevés munkahely áll rendelkezésre (főleg nem angol anyanyelvű országból érdeklődőnek). Sokan jó pénzért sem tudnak megbarátkozni a kínai kajával (enni éveken át) a közlekedéssel, a levegővel (illetve annak hiányával) a sok mindenben kultúrálatlan emberekkel, ázsiai csajokkal/fiúkkal és az otthontól való távolsággal. Számomra viszont régi barátság, mivel már a 80-as évek közepén, kölyökként Kung Fu-t tanultam éveken át, Yin-Yanggal és Kína etnikai térképével volt kitapétázva a szobám, később akupuntúrát és TCM-et is tanultam, de sosem fordult meg a fejemben Kínában élni.

20121130469.JPG
Később úgy alakult, hogy egy kínai-kanadai filmproducer barátnőm meghívott Pekingbe, hogy forgatókönyveken dolgozzunk. Hamar megszerettem Pekinget, kibéreltem egy szobát egy a Chaoyang park tőszomszédságában és úgy gondoltam, hogy tanításból fogom fedezni a költségeimet. Két belvárosi iskolával csináltam egy interjút 2008 tavaszán. Tíz perc beszélgetés egy alkalmazottal. Tanári képzettség nem kellett, csak meggyőző akcentus. Az egyik suli visszahívott és adott egy-két tanítványt kezdésnek. Kanadainak adtak el, szerencsére eleinte eléggé kezdő szintű diákjaim voltak, akik mellett észrevétlenül én is tanulhattam, mert a nyelvtanom akkoriban pocsék volt. Egyszerűen azért, mert soha az életben nem tanítottak angolra. Az évek során az Internet, filmek és egy kis külföldön eltőltött idő segített elsajátítani a nyelvet.

Úgy érzem, hogy jól tettem, hogy egy cégnél maradtam és kivártam amíg sok diákom lett. Szemben azzal a lehetőséggel, hogy visítozó óvodásokkal énekelgetnék havi fix bérért napi 8 órában vagy full time-ban szenvednék az iskola irodájában kitőlteni a hézagos napirendem, ha van óra ha nincs. Ez azért alakult így, mert nem volt célom pénzt gyűjteni, hanem boldoggá tett, hogy az egész hetem szabad volt és utazgattam, múzeumokba jártam, randevúztam, buliztam, kiterjedt baráti kört építettem ki. Amellett volt időm a kínait is tanulni. Szóval szerencse is kell ahhoz, hogy valaki nyolc éven át egy helyen legyen foglalkoztatott Pekingben, azzal elégedett legyen és a pénzen kívűl élvezhesse is az eltőltött időt.

Végül következzék egy hevenyészet "Big Mac" Index:

Egy "anyanyelvi" angol tanár 1 havi fizetése elegendő:

- 1 db új és garanciális kínai QQ vagy Cherry tipusú autóra
- 60 db Giant mountain bike kerékpárra
-
24 000 db tojásra
- 700 db mozijegyre
- 8000 üveg (0.6l) Tsingtao márkájú kínai sörre
- 24 db Xiaomi Note3 Pro tipusú okostelefonra
- 240 db Dolce Gabana, Armani v. Replay farmerra ("követve az eredeti minőséget")
- 1300 Big Macre

Update 2016-2020,  2021-2022 

2015-2016 után már nem tanítottam egyáltalán a hétköznapokon... Inkább billiárdoztam a Sanlitunban. Ez 2009 után lett rendszeres. Luga's mexikói étterem és bár esténként teli volt új arcokkal, lányokkal. Nyílt asztal, élő zene, én meg hajnalig asztalon maradtam. (nyertem) Így sok ismerőst lehet szerezni. Aztán a Tree, By the Tree, Near By the Tree éttermek, ahol Peking legjobb pizzája volt, legjobb pool asztala és a legjobb barát. A tulaj egy belga krapek, aki 89-óta él itt és nyitotta meg a város első pizzázóját 1996-ban. Degeszre kereste magát konkurensek híján. Lift van a házában (...) Szóval heti 4-5 alkalommal általában reggel 4-ig játszottunk néha másnap délig (onnan mentem tanítani). Személyzet éjjel elment, onnantól a Stella önkiszolgáló lett, persze ingyen. Így teltek az évek egy 7 évig tartó tartós kapcsolatban egy gyönyörű lánnyal, aki nem mellesleg 15 évvel fiatalabb nálam. Idén 2020-bán részben a Covid vírus miatt váltunk szét. Megjegyzem a fent említett népszerű helyek is ezért mentek tönkre, zártak be. 

Az utolsó pár évben, az órabérem már 220 yuan volt és csak pénteken és szombaton dolgoztam. Hàla a tündéri asszisztenseimnek, annyira jól szervezték meg az órarendem, hogy ezalatt a másfél nap alatt annyit tudtam keresni mint elötte egy héten. Magyarán, megkértem ôket, hogy más tanárokkal ellentétben nekem ne legyen 10 perces szünet az órák között, hanem rögtön egymás után. Egy gyerek ki másik be. Ez nehéz feladat volt nekik és a szülôknek is, mert nem kerek ôrákkor kellett jönniük, hanem hozzám alkalmazkodva. Például 10:00-10:50, 10:50-11:40, 11:40-12:00-30 (ebédszünetre nem tartottam igényt) 12:30-13:20 stb egészen este 8-ig. Így 10 óra alatt 12 tanítási órám volt. Az 500 yuan különbség! 30 ezer forint egy más tanárhoz képest. Megállás, szünet nélkül, sokszor másnaposan, de akkor is profin. Pénteken délután volt 4 órám, szombaton 12.. Így 20.000 yuant fizettek heti 14 munkaóráért. Az 1.2 millió forint.

2020 elejėn kitört a járvány. Ez pont arra az odõre esett amikor a külföldi tanárok hazamentek külföldre, kihasználva a kínai újévet. Szokásos. Így azután már vissza nem tudtak jönni, mert lezárták a határokat. Sokuk holmija elkallodott a kibérelt lakásokban. Innentől az iskolák átálltak online tanítsra. Ez sok szülô nem szerette, mert féltette a gyerek szemét vagy nem hitt benne. De a pénz jött a munka nem állt le és a kintrekedt tanárok is tudták dolgozni.

A párom 2020 februárban még itthon volt velem, aztán mentek vissza az emberek az irodákba dolgozni. Kivéve az iskolák! Azokat továbbra is zárva tartásra kötelezték. Mit törődtek azzal, hogy közben az üres helyekért továbbra is szedték a bérleti díjat. Na, most ez az iskola nem volt kicsi, 15 kissebb nagyobb terme volt, egy belvárosi irodahazban. Talán 400-500m².Peking, hatalmas összegek repkednek mindenfelé. CBD - central business district. A belváros legfrekventáltabb helyén. Úgy saccolom, hogy a havi bérleti díj közel 100 ezer Yuan lehetett.

Mire visszamehettünk Szeptemberben a tulaj már komoly tartozás halmozhatott fel. Szeptember, október, november és december is rendben ment, megkaptam a havi 20ezer yuanos bérem. 2020 Decemberében már figyelmeztetõ lapokat kellett letépjek a bejárati üvegajtóról, hogy a szülôk ne lássák. Januárban még tanítottunk de aztán jött a szokások téli szünet a kínai újév. Ezalatt kiderült, hogy az iskola már soha többet nem fog kinyitni, a tulaj elmenekült Kanadába. Nekem pedig tartoztak két havi bérrel, 40 ezer yuannal. 

Mivel megvolt a legtöbb szülő online, nem estem kétségbe és korábban csináltam fotókat az asszisztenseimnek a számítógépérôl, kimásolva a régi tanítványaim elérhetőségét. Amikor a kliensek megtudták, hogy vége és a pénzük bentragadt, arra gondoltak, hogy mi, régi tanárok továbbra is ingyen tanítjuk a gyerekeiket. Persze ez lehetetlen kérés volt, hiszen mindenki tudta, hogy mi nem leszünk kifizetve. Sok pénzük úszott el. 

Itt megjegyzem, hogy vásárolni órákat nekik nem lehetett apránként. Minimum 30-40ezer jüan tettek le egyszerre. Az másfél kétmillió forint. Gondoljanak bele, egy óra a gyerekeknek 500-560 yuan a került és sokunknak két órája volt velem. Az 60.000 forint egy nap angol tanittatasra!! Sokuk, többségük évekig velem volt. A szemem előtt nőttek föl. Katasztrófa volt. 

Akit elértem és továbbra is akart online tanulni azokkal elkezdtem a munkát egy remek tanítási platformon (nem zoom, nem csak video, oltári komplex eszköz, egy darabig ingyen volt, most a szülőktől szedem be a díjat) Ez 2021 tavaszán volt és azóta is folytatjuk.

Mennyi maradt? Hát kevesebb, közel 12-14.000 yuan, de otthon vagyok, kényelmes, csak pénteken délután és Szombaton továbbra is. Az árat persze megemeltem, hiszen nekik így is olcsóbb. Egy az egyben egyszerű, tonnányi könyvet és magazin másoltam fel a szoftver felhőjébe. Filmet is lehet nézni, feliratot olvasni, jelenetet elemezni. Mint a régi szép időkben. 

Miért nem keresek egy másik angol suli? Főleg annak tükrében, hogy még mindig óriási hiány van angol tanárokban? Már korábban is az volt. A sulinkban csak két echte anyanyelni tanár volt. A többi vagy örmény, olasz vagy borzalmas kiejtésű orosz. Annak ellenére, hogy a kormány nagyon szigorú előírást ad, csak anyanyelvű és egyetemi végzettségű taníthat. Nevetséges elvárás. Akinek Amerikában egyetemi végzettsége van, annak többszáz ezer dollár adóssága is. Nem fog idejönni. Ide csak az edukáció alja jön. Engem leszámítva, én randira jöttem, meg haha. Mellesleg hét - nyolc native, a többi kínai tanár volt akik a piszkos melót végezték. Nyelvtan. Mi csak csevegtünk, filmet mutattunk a könyvet csak témavalasztasra használtuk. Játékokat rajzolunk a táblára, keresztrejtveny, hangman, jeopardy stb. Én az asztalra felrakott lábakkal az általam kisajátított legnagyobb, legvilágosabb teremben élveztem ezt a szabadságot. 

És itt a lényeg. Annyit kerestem mint az itteni amerikai barátaim akik kiabáló csoportokat tanítanak, főállásban - fix bérért Hétfőtől Péntekig napi 8 óraban. Ha nincs óra akkor is ott kell lenniük. Szolga sors! Beszámolókat kell írjanak, tanrendet stb. Én minden ilyet megtagadtam, még a szülőkkel sem nagyon beszéltem. Mondtam nekik, hogy nincs miről beszélnünk, a gyerekek nem mutatnak érdemi fejlődést hétről hétre. Az, hogy mit csináltunk az órán egy felesleges kérdés volt. Csináltam a dolgom, mondtam. 2008 elejétől elég jó tanár lett belőlem, bízzák rám, a gyerek a legjobb kézben van. Különben sincs időm konzultálni, hiszen nem volt szünet az óráim közt! Elfogadták, a kölykök is, pedig nem voltam túl laza, de mégis humoros, játékos és innovatív. Volt a szomszéd szobában egy amerikai tanár aki folyton focizott a tanitvanyokkal. Roppantul irritált. Rontotta a sulinak a renoméját. Amikor mondtam a "manager" csajszinak ezt ő azt felelte, hogy dehát ez egy remek "tanár", a srácok imádják a szülők pedig hosszabítanak. Még jó, hogy szerették az óráit. Szegény szülôk, fogalmuk sem volt. Apropó a manager. Utált engem. Nem bírta elviselni, hogy milyen hatalmam van felette. Amikor olykor betévedt egy új kuncsaft százezer yuannal, beiratkozni. Aki kérdezte, hogy itt vagyok-e még. Egy régi tanítványom Anyja ajánlott engem. A manager irigyen próbálta őt lebeszélni rólam, hogy túl elfoglalt vagyok. Nem akarta, hogy több pénzem legyen. Az asszony persze ragaszkodott hozzám, megmondta, hogy vagy én vagy senki. A fiát csak én taníthatom! A manager nôt megette a méreg.

Tulajdonképpen sosem diskuraltam vele, mélyen lenéztem. Az irodájában lapult, a szülőkkel nem beszélt csak ha pénzt hozták, egy évben egyszer kétszer csinált egy demót egy tanár aspiránsal. Tudtam milyen csapnivaló, mert 13 év alatt láttam "sokkal jobbat is" pontosabban jót, profit. Konkrétan 13 év után tönkre tette az iskolát, nem csak a koronavírus. Amikor süllyedt a hajó, cinikusan pakolt a dobozába, tudta, hogy mi a helyzet, de nem állt a szülők elé karakánul, hanem sunyin lelépett és hagyta, hogy mi még dolgozzunk, tudván, hogy aligha leszünk kifizetve. Tipikus példa egy olyan managerre- fônõkre, aki mindenkit akadályoz, a céget nem viszi elôbbrébb, buta és tehetségtelen de van bõr a pofáján eljátszani a fônôkeinek, hogy teszi a dolgát, minden jól megy. Ebben volt jó évekig.

Nekem soha az életben nem volt fônôköm. Kínában ha voltak is managerek ebben az adott suliban senki nem dirigàlt nekem, hagytak dolgozni. Ezt az utolsót is beszámítva, mert ha egyszer próbált fônökösködni, lehurrogtam. Néha emelt fejjel érkeztem a recepció elé 4-5 perc késésben, ô - a suli "vezetôje" megjegyezte, hogy " Sab, you are late" erre én "Shuuut up" elég lekezelô hangsúllyal. Tulajdonképpen nem tudtak kirúgni. Mert adott szülôk visszakövetelték volna a pénzüket! Szóval hol találnék ilyen helyet?? A mostani tanítványaim továbbra is ajánlanak újakat. Akkor is ha közel háromszor, négyszer annyit kérek - kapok mint egy amerikai "tanár" az USA-ban, aki megelégszik egy 10 dolláros órabérrel. Persze az ilyen olcsó, ottani fiataloknak közel sincs nagy műveltsége, se szókincse. 

Így marad az online tanítás, ami nagyban megváltoztatása a helyzetem. Hiszen így ott életek és dolgozatok, ahol csak szeretnék! Minek fizetek 6000 yuant egy ugyan otthonos, kétszobás, de így is drága lakásért ha lehetnék Balin is ahol 3000 yuanert kétszobás villám is lehet saját úszómedencével!? Meg ugye a tengerparton de még a Balaton parton is tudok pénzt keresni. Nem is keveset. Egy szombati teljes nappal havi 12-14000 yuan az 800 ezer Ft. Mégis csak megérte átpártolni az Internetre, de ehhez kellett ez a 13 év rutinja, tapasztalata és ismeretségi köré. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2016.01.25. 13:30:14

Elolvastam, és nem értem. Most annyi a bejegyzés, hogy eldicsekedsz a kereseteddel, minden egyéb érdekes, releváns info nélkül? Mire jó ez, kit érdekel, ki nem szarja le?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.01.25. 14:06:54

@para_noir: oh, man! Nem dicsekves, hanem egyszeru tenyek az itteni eletbol. Ha dicsekvesnek hat, az csak siman az otthoni keresetek miatt tunik annak... (Kerestem ennel sokkal tobbet is Budapesten a 90-es evek elejen a jatekgepeimmel pl. 3000 USD-t egyetlen nap alatt)

Aki kivancsi arra, hogy mennyit lehet keresni tanarkent Kinaban annak szolgal informacioval eme bejegyzesem.

csakférfi 2016.01.25. 16:30:27

@Chaoyang: Hm..Érdekelne CNC esztergályosként és készülékszerkesztő technikusként mennyi az annyi?vagy esetleg hulladékfeldolgozó?targoncás raktáros 5s nehézgépkezelői 50t -ig jogsival minősítéssel?betanított szalagmunkás?vagy vállalkozó gazda (aranykalászos+) ként? Nos?Mivel az utóbbi négy évben mind ezekkel a "képességekkel" rendelkezem,hiszen "válogathattam" az állásajánlatok közül.Csakhogy ne legyek közmunkás....ugye az rangon aluli. :) :) :)nem lehet mindenki "anyanyelvi " tanár.

csakférfi 2016.01.25. 16:32:22

@Chaoyang: nem lehet mindenki "anyanyelvi " tanár Vagy félkaru rabló. :) :) :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.01.25. 16:46:25

@csakférfi: egy kedves barátom Pécsről mérnökként dolgozott Pekingben. Havonta 30-35 000 yuanos bérért, neki még egy 20 000 yuanos SOHO lakást is bérelt a munkaadó cége.

Anyanyelvi tanár nem véletlen került idézőjelbe... Az iskolák zömében mindenki amerikai, kanadai, angol vagy ausztrálnak van meghirdetve, holott tapasztalataim alapján jó ha csak a felének anyanyelve az angol. Van itt örmény, arabus, német stb. és többségüknek akcentusa is van. Általában nem kérdezek senkit ilyesmiről csak hallom.

csakférfi 2016.01.25. 17:57:49

@Chaoyang: :) agyaljunk kicsit.
"A közgazdász írása szerint a legfrissebb adatok azt mutatják, a kínai minimálbér 2014-ben már óránként 1 és 2 euró között található. Ez, a bejegyzés szerint, megfelel a 2 eurós visegrádi és egyben a magyar minimálbérnek. Ráadásul a Kínai Foglalkoztatáspolitikai Terv szerint a minimálbért minden régióban két évente legalább egyszer emelni kell. A 2011–15-ös ötéves terv átlagosan 13 százalékos emelést irányoz elő Pogátsa szerint.

A kép így igencsak riasztónak hathat. Tényleg már a magyar szinten vannak a kínai bérek?"
Van miért elvágynom ötvenévesen a feleségemmel innen a ........már balkánt se merek nagyon mondani. :)
Tényleg Te miért "koccoltál" innen? Ha nem vagyok indiszkrét!Ha nem válaszolsz nem veszem sértésnek. :)

csakférfi 2016.01.25. 19:34:59

@Chaoyang: Innen zavartak vagy onnan hívtak? :) fiatalon tetszett a kínai univerzizmus.Eléggé emberközeli !Más a mentalitás mint nálunk a keresztény ájtatos liberalizmusban. :) Egyébként a feleségem magyar.ugyan abból a faluból való mint én. Te nősülsz vagy a "gender elvnek" hódolsz mint "vallás"? :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.01.26. 02:07:29

@csakférfi: kínai menyasszonyom van.
Egy huszmillios varos valoban "emberkozeli" kornyezet ;) a falu meg mindig szegeny itt is...

2016.01.26. 12:20:27

nagyjabol igazolod az ismereteimet a varosi vilagrol....

Europa felejtos, az uj vilag nalatok kezdodik!

Tudsz esetleg szamotak a varosi hotelekmanageri szinjerol is? Hallottam szamokat de nehezen hiszem el :D

kossz ;-)

ps. vegre egy ujabb sikeres magyar blog!

Meridian74 2016.01.26. 13:56:07

De azért még a kínaiak éheznek, nem?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.11.21. 20:31:12

@Meridian74: Pekingben nincsenek hakléktalanok. Koldusok is csak elvétve. Azok is főleg zenélnek az utcán. Munkanélküliség is alacsony. Szinte zero, hiszen a segelyezes nem divat. Igy vagy ugy mindenki talal valami munkat.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.11.21. 20:44:57

Update: emelték az órabérem (50p.) 215 yuanra. Keddtől Péntekig délután négytől melózom estig, hétvégén pedig jóformán egész nap. Így heti 42 órám van ami 35 óra elfoglaltság és heti 9K yuan, azaz kb. 1.5 millió Ft tisztán havonta. Miközben a pekingi kínai tanárok órabére 15 yuan! Úgy néz ki, hogy a nálunk dolgozó full-time echte ausztrál vagy ír tanár is kevesebbet keres mint én part-time szerződéssel. Rizikós, lassú kezdés után itt az elégtétel az évek alatt elhíresült jó munkámért...
süti beállítások módosítása