Pekingi éttermek

2011.01.11. 01:11

A Pekingbe látogató turistáknak az éttermek döbbenetes száma tűnik fel elsőre. Egy átlagos környéken száz méteres sugarú körben olykor 30-40 étterem is fellelhető. Itt is, mint minden világvárosban, nagyjából mindenféle étterem ill. etnikum konyhája megtalálható. Úgy tartják, hogy a kínai gasztronómia a legváltozatosabb a világon. Ennek ellenére abba is bele lehet unni. Ilyenkor jól jön a sok különféle nyugati étterem, melyek leginkább észak-kelet Pekingben (embassy disctrict) vagy a város központi részén vannak. Kínai éttermekből sokfélét lehet találni, például pekingi, tajvani, szecsuáni, kantoni, tibeti, ujgur (xinjiang), henan, shandong, xi'an stb. Közbeszéd tárgya nyugaton, hogy a kínaiak minden megesznek ami mozog. Nyilván volt idő, amikor rászorultak arra, hogy kipróbáljanak ezt-azt, de ha ezeknek az egzotikus ételeknek borzalmas íze lenne, akkor ma már nem lennének étlapon. Részemről a béka combbal, a százéves tojással vagy a sült csigával nagyjából ki is merült a kíváncsiságom ezen a téren. A tibeti yak hús például borzasztóan rágós volt, annak ellenére, hogy egy rangos étteremben szolgáltak fel. Nem sorolom fel, hogy mit nem próbáltam ki, mert az a lista elég hosszú lenne. A kínaiak imádják a "Hot Pot" éttermeket is. Itt nyersen kapott alapanyagokat a vendég főzi meg az elötte levő lábasban és mártogatja a falatokat különboző mártásokban. Ez a szokás úgy tudni a mongol időkből származik, amikor is a harcosok a sisakjukban főzték meg a zöldséget és a húst, így nem kellett konyhafelszerelést hurcolniuk. A hot-pot főleg északon népszerű, így Pekingben is.

Értelemszerűen az ázsiai éttermek következnek a népszerűségi rangsorban a kínaiak után. Ennek oka a számott-evő koreai és más ázsiai populáció és a hasonlatos ízek. Koreai, tajvani, vietnami, japán és thai éttermeket gyakran látni. Az indiai étterem viszont már más műfaj. Azt főleg nyugatiak látogatják és nem is túl elterjedt. Összesen 8 létezéséről tudok Pekingben. Az ebédidőben kínált büféjük (all you can eat) egyik kedvenc alternatívám. Nyugati éttermek közül kiemelném az orosz, mexikói, brazil, arab, perzsa, török, (az egyetlen) magyar és természetesen az olasz ételeket kínálókat. Sea food-ra specializált éttermek is vannak, de például jó minőségű (és nem feldarabolt) steaket csak drága nyugati éttermekben szolgálnak fel. A kínaiaknak a nyugati ételekről alkotott fogalmaik sokszor eltorzultak. Pizzából a vastag tésztájú amerikai változatot szeretik. A Pizza Hut-ba leginkább kínaiak járnak, a nyugatiak pedig az olaszos vékony tésztajú pizzát kínáló éttermekbe. A kínaiak az olyat nem szeretik. Ennek oka az lehet, hogy a Pizza Hut hamarabb tette be a lábát (kalapját) az országba, mint a jó olasz éttermek és a korábbit szokták meg. A nyugati ételek legalját képviselő McDonalds nagyon népszerű, teli van vele a város. Éjjel nappal nyitva van, így sok fiatal ott alszik a hétvégi bulik után, mivel nincsenek éjszakai járatok és nem tudnak hazajutni. Ezt az amerikai hulladékból újrahasznosított ételt még házhoz is szállítják. A nyugaton konkurens Burger King csak egy üzletettel rendelkezik egész Pekingben. A második legnépszerűbb nyugati gyorsétterem a Kentucky Fried Chicken lánca. Ha nincs idő beülni egy étterembe vagy egy Hot pot-ra, akkor az utcán is számtalan féle ételt lehet enni. A xinjiangi "yang rou chuan" (pálcára tűzött és grillezett bárányhús) a legnépszerűbb, de emellett minden sarkon árul valaki édesburgonyát, sült tofút vagy palacsintaszerű szendvicset. 

Éttermi szokások Amikor belép egy vendég az étterembe sok helyen hangos felkiáltással üdvözlik még azok a pincérek is, akik a helyiség távolabbi részében tartózkodnak. Ez csak akkor zavaró, ha éppen mellettem áll egy pincér és a fülembe ordít egy új vendég láttán. Az első kérdés belépéskor, hogy hány embernek kell asztal. Ezt akkor is megkérdezik, amikor egyedül sétálok be. Aztán független attól, hogy hányan ülnek le, egy azaz 1 étlapot terítenek le eléjük az asztalra. Ennek oka az lehet, hogy az ételeket úgyis közösen eszik és nem külön rendelnek maguknak. Csupán azt kell eldönteni, hogy milyen ételeket fognak mindannyian enni. Sok helyen szolgálnak fel forró vizet étkezés elött illetve az ujgur éttermekben teát is. Az ételek érkezési sorrendje teljesen irreleváns,mivel azt feltételezik, hogy azokat egyszerre eszik a vendégek független a fogások természetétől. Amint elkészül valami, már hozzák is. Jó ázsiai szokás, szerint ha a pincér bármit átnyújt, szalvétát, pálcikát stb. azt két kézzel teszi. Ha kérjük a számlát, többnyire csak egy blokkot vagy kézzel írt összeget mutatnak be. A számlaadási kötelezettség elég hadilábon áll, olyannyira, hogyha valaki rendes számlát kér, inkább megkérdezik, hogy akar-e egy dobozos üdítőt helyette. Pekingben és egész Kínában nem létezik a borravaló fogalma, így azzal nem is kell bajlódni. A dohányzás hivatalosan tilos az éttermekben, de erre csak a nyugati éttermekben és gyorséttermekben (McDonalds, KFC, Xiabu Xiabu hotpot) vannak tekintettel. Mindenütt másutt a dohányzást tiltó feliratok, jelzések ellenére akkor is bagóznak, ha nincs hamutál az asztalon. Ha az is belefér, hogy egy-két ember a padlóra köp, a hamuzásra oda sem figyelnek. De az emberek stílusáról bővebben nem beszélnék, mert az tele lenne általanosításokkal és igazságtalan lenne a jól neveltekkel szemben. Lássunk hát pár képet az ételekről, amik táplálnak és kényeztetnek.
   
Utcai árus palacsintája. Laktató, finom... és olcsó, mindössze 2.5 yuan (~60 Ft)
Xinjiang (Ujgur) étterem nyáron.   Kívül az éttermen a kebab húst grillezik.
 
Egyszerű 12 yuan-os kivitele a csípős xinjiang (ujgur) kézzel nyújtott sült tésztának:
Yang rou chao mien bárányhús, csípős és zöldpaprika, hagyma, búzatészta. Mellette a nyársakon Yang rou chuan bárány-kebab, tengeri alga és sült zöldpaprikák.  
Ugyanennek a drágább verziója egy három éve bezárt Xinjiang étteremben így nézett ki
Ebbe már bekerült szójacsíra is. A háttérben erőspaprika immár padlizsánnal és ujgur kenyér a Naan. Érdemes megfigyelni a Coca-Cola helyi küllemét. A karakterek nem Coca-Colát jelentik hanem kimondva az angol nevéhez hasonlóan hangzanak. 

Egy étterem melletti Yang rou Chuan árus és sütésre váró tintahalak és csirke embriók.

A xinjiang (ujgur) éttermek muzulmán szokások szerint főznek. Nincs sertéshús, de van a bárányon kívül marha és hal is. Ez egy kissé édes és csipős marhahúsos étel vastálon:
 
A híres pekingi kacsa mindenütt így néz ki. A pizza Origusos mutációja; csokikrémes...
   
A kínai dumpling (magyarul?) azaz Jiaozi hagyományos és olajban átpirított formában. Az itt látható Baozi és Guotie a kínai újév hagyományos étele. Sertéshússal van töltve.

Bambusz erőspaprikával
, hagyma ágyon forró wokban és Jiang bao ji ding (Csirke, bab- szósz, uborka) a Kung Pao csirke "rokona" egy szokványos pekingi étteremből. 


Hagyományos kínai tálalás és étkezés egy vidéki étteremben egy túra alkalmával:

Izlett de nem tetszett a sült béka combok iszonyú csípős lében rengeteg erőspaprikával:


Sea food (tengeri étkek) olcsón hozzáférhető és frissen érkezik a kínai tengerekről:

Hilton Hotel büfé: homár, kagyló, garnéla Egy halom rák feltörésre várva

Hot-pot (huǒ guō) esetében külön kell rendelni alaplét (síma, csípős, curry, savanyú) és a feltéteket. A húst olyan vékonyra vágják, hogy pár másodperc alatt megfő. Mindig jár hozzá mártás, legtöbbször Ma-Jiang szósz ami egy szezámmagból készült kivonat zöldhagymával keverve. Ez a fajta étkezés egészséges és jó szórakozás is egyben.
A régi réztálban készülő Hot-pot így nézett ki, gombával, salival, tofuval, bárányhússal:
Létezik Hot-Pot büfé is, de ha távozáskor 20 dkg-nál több marad a tányéron akkor azt ki kell fizetni. A rákokat még élve dobtuk a forrásban lévő levesbe Lemásztak a tányérról. 
Valamint a Hot-pot étkezés gyorsétterme az olcsóbb Xiabu Xiabu lánc étterme igy fest:
 
A kínaiak körében kevéssé ismert az indiai konyha. Nekem a kedvencem. Vegetárius ételek is vannak, de krisnás nincs, viszont van remek 40 yuan-os ebéd büféjük. 
Western (nyugati) étterem Internetes asztalfoglalás és előre fizetéssel kedvezményes. Így a tulaj előre tudja mennyit fog eladni, olcsóbban adhatja. Annak ellenére, hogy én soha nem fizetnék előre - telt ház volt. Marha steak, bárányborda, levesek, saláták és desszert összesen 200 yuanért. Te fizetnél egy vacsoráért előre az Interneten?
Olasz étteremből van egy pár. A legjobbak között van a 10 éve üzemelő Annie's. A kínai tulajdonosnő ért az üzlethez, mivel minden évben rászavaznak a The Beijinger olvasói. A minőség állandó az árak mérsékeltek. A kiszolgálás professzionális. Igazi olasz pizza ~50 yuanért (Pizza Hut ~100Y) sok féle jó tészta 40 yuanért. Rengeteg jó olasz boruk is van.
Miközben Pizza Hut már több tucat van a városban a jó olasz étterem ritka. Sőt, mivel a kínaiak imádják a vastag tésztájú pizzát, emiatt az amerikai láncok egymás után nyitják
az üzleteiket. Farmer's, Domino, Papa John's mind a Pizza Hut farvizén evez be Pekingbe.
Az egyik kedvenc helyem, a 3rd ring road melleti Annie's romantikus designnal:
Óriás pizza (54 cm) egy pékség padlásán. Ha a helyi Pizza Hut azt írja, hogy a 23 cm-es 1-2 embernek való, a 32 cm-es pedig 4-5-nek akkor erre mit mondana? Fapados hely de jó pizza volt és csak 70 yuan. Kár, hogy nemrég tönkrementek bezártak.
Következő egy ebéd a kedvenc francia éttermemből a Sanlitun (nagykövetségi és szórakozó negyed) környékéről. Itt egy fogás minimum 100 yuan de az ízvilág és a minőség miatt símán megéri. Az asztalon carbonara spagetti, sült csigák vörösbor mártásban, lazac grillezett spárgával, burgonya pürével. 

Végül pár kép a pekingi magyar étteremből. A minőség nagyon ingadozó, leginkább a rossz és a borzalmas között. A szakács egy dilletáns, aki mindent megmagyaráz. Viszont a tulaj rendes jószándékú ember. A minőség sajnos nincs arányban az árakkal.
Budapest fatál, két hússal (180 yuan)  Hortobágyadt palacsinta 

Ha valakinek hiányzik a Wiener Schnitzel (rántott hús) az a Budapest éttermen kívül a német és orosz étteremben is kaphat Pekingben. Jó érzés tudni, hogy itt is van magyar étterem de még jobb lenne ha értő szakács vinné a konyhát és képviselné a magyar ízeket Kínában. Addig is, van még 27 000 (!) étterem Pekingben amit lehetetlenség mind kipróbálni és mégkevésbé megunni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boldii10 2011.01.23. 00:05:14

Tetszett a cikk, kicsit zavaró, hogy a kiemelésen nem linkek. A Sanlitun lazaca kép alapján elrettent.
Egy helyen helység van helyiség helyett.
Aminek a legjobban örültem, mint információ: Mindenki egyszerre eszik, nincs borravaló. Ezeket nem tudtam.
De kérdezek is: Ha mindenki egyszerre eszik, de mindent kihoznak, ami elkészült, akkor várnak a többi dologra, vagy bármi jön, elkezdenek enni? Mikor eszik a levest? Min múlik az adagok mérete? (Csak Bp-en ettem, de mintha nagyobb adagokat kaptunk volna, ha többen voltunk, de nem drágábban.)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.24. 08:38:46

@boldii: Ni hao' A linkek az aláhúzott szavak ebben a cikkben.

Nem várnak semmire sem, például a salátát (akár uborkát) néha akkor hozzák amikorra már minden húsétel elfogy, mert ezek nem egészitik ki egymást, ahogy a leves sem illeszkedik semmilyen sorrendbe. Elején, együtt a többivel vagy minden után eszik, ahogy érkezik. Édesség mint olyan nem létezik, ergo, hogy azt mikor eszik lényegtelen kérdés~~

Az adagok mérete attól függ mit rendelnek. Például a lisztből készült falatok, tofu, vagy zöldség ételek kissebb tányérokon jönnek, mert ezekből sokfélét szoktak rendelni. De például halat nem nagyon adnak kicsiben, mert azt általaban többen eszik, ezért afféle tepsi-szerű tálcán érkezik. A marha vagy csirke ételek elég egy embernek is de ha többen rendelnek akkor ezeket is középen tartják és abból szednek mindig egy kisebb adagot a saját KIS tányérjukra. Rízs külön van mindenki elött és az azért ilyen félgömb formájú az edény, mert így könnyebb kienni belőle a rízst pálcikával. Kést sosem hasznalnak, minden darabolva van. Kanalat (porcelán kanál, nem a nyugati fazonú) is csak levesekhez vagy pl. a Lamien-hez (hosszú tészta levesben) Báránycombot gyakran eszem én is, azt például kézzel eszik...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.25. 06:20:49

@boldii: Ezen a kepen is látszik, hogy egyszerre van a gőzölgő leves edény az asztalon a többi "főétellel". Egy kicsi ebből, egy kicsi abból... (nem kicsit)

xiongyali.blog.hu/media/image/Food%201./20110123353.JPG

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.25. 06:21:54

Egy kis játék... Találjátok meg a Coca-Cola hűtőt a képen! :)

xiongyali.blog.hu/media/image/Food%201./20110123354.JPG

boldii10 2011.01.25. 11:17:58

@Chaoyang: Kösz :)
A Cola hűtőben mi a trükk? A láda lenne az?

virágelvtárs 2011.01.26. 00:53:16

A "nagy" blogokon mindig vannak trollok, akik mindenbe belekötnek. Most én is hagy! Nemhallottam még mandarin kajáról, mandarin nyelv van, az a biztos. A másik, ami nem is belekötés, a hot-pot pedig tudomásom szerint nem sisakos étel volt, hanem halászok találták fel.
Kár hogy mindenben felületes volt a leírás, de ezt azért bocsátom meg azonnal, mert magad is bevallottad, hogy azért olyan sok mindent nem próbáltál ki.

A kínai kajánál a magyarokat még meg szokta lepni a forgó üveglapos asztal, amin csak úgy húznak el előtted a finomságok.

A jiaozi-baozi-féléket meg nyugodtan lehet húsostáskának fordítani, a bátrabbak egyenesen derelyének hívják.

Az árakra azért kitérhettél volna, az is elég érdekes.

Na, azért jó volt na.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.26. 05:23:01

@virágelvtárs: Haha, hát a mandarinos kacsa? :) en.wikipedia.org/wiki/Beijing_cuisine

A sisakos story a wikipediabol jött, amikor ránéztem a hot-pot eredetére.

Nagyvonalakban a fellelhető éttermekről, sok kategória van, nagyon hosszú lenne mélységben belemenni :)

A húsostáska jó név lenne, de van amelyikbe csak zöldséget tesznek! ^^

Árak vannak, csak úgy összehasonlítás végett :)

xie xie ni :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.26. 05:28:44

@virágelvtárs: Minek az árára lennél-lennének kiváncsi? A (0.6l) söré 3-4 yuan az éttermekben (~90 Ft) :DD Másutt 45 元

virágelvtárs 2011.01.26. 06:38:41

Erre mondaná B. István, hogy "Ez hüjeség, nincsigaza, nemértek egyet, aviszontlátásra"
A hülye angol kifejezés akkor sem jó, ne legyen mandarin :)
A wikipédia hüje, nekem van igazam. Mindig.
Az árakra nem én voltam kiváncsi, ittvagyok én is, csak a teljeskörű tájékoztatás miatt mondom csak. Kiakadnak az otthoniak sokszor, hogy "te naponta étteremben eszel? de felvitte a zisten a dolgod!" Mert hogy mennyi itt egy átlag éttermi ebéd, az a nem mindegy.

Amúgy a húsostáska kifejezéshez is ragaszkodom.

Viszont. Ha már neked van blogod, egy bejegyzés erejéig ajánlanám az alkohol sör-baijiu kultúrát is, mint ötlet, de akár társszerzőként is beszállok :))))

virágelvtárs 2011.01.26. 06:43:45

És hozzáfűzném, a kutya és a szamár isteni ételek, a béka csípősen verhetetlen, a különféle heréket, állati péniszeket is nagyon jól meg lehet csinálni, tehát ezzel az egyetértésemet fejezem ki, hogy a kínai gasztronómia a legváltozatosabb a világon.
És azzal is egyetértek, hogy rá lehet unni néha, nagyon.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.26. 08:14:16

@virágelvtárs: Az árakkal kapcsolatban az a bosszantó, hogy anno amikor itt elöször ettem 20Ft/1 RMB-vel számoltam át mindent, ma 30-al kellene. Ezt az 1/3-os drágulást nem nyelem le könnyen :) Szívesebben számolnám ki hússzal, mert az jobban hangzik és három-két éve még annyi is volt. Ha mai árfolyamon kommentálom, drágábbnak tűnik minden, holott csak az otthoniak imádják leamortizálni a gazdaságot és a valutánkat, miközben az itteni ár nem sokat emelkedett.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.26. 08:20:48

@virágelvtárs: Illusztracióm lenne a baijiu témára. Fotóztam pár 30-40000 yuanos palackot :D Viszont utálom...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.26. 08:33:30

@virágelvtárs: Vidéken nöttél fel? :D Van gusztusod :) Én egy disznóvágást sem tudok végig nézni :D A baratnőm tegnap volt valami koreai étteremben. Kutya húst is ettek. Nem merte bevallani nekem, félt, hogy váló ok lenne :D Nem az én kutyám volt. Nem válunk.

virágelvtárs 2011.01.26. 08:51:24

@Chaoyang:
1. Nem kell átváltani fejben az árakat, rossz szokás.
2. Ha már olyan drága páleszt láttál, az már nagyon rossz lehet, merthát tény, minél drágább, annál rosszabb.
3. A koreaiak nem tudják jól megcsinálni a kutyát. Meg semmit sem. Nincsenek megfontolásaim állattípusokkal kapcsolatban, ne menjünk bele, régi téma.
Nemkell kényesnek lenni, tudod, ha rómában vagy...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.26. 09:35:23

@virágelvtárs:
1. Dehogy váltom, ahhoz már túl rég élek különféle országokban távol a forint hazájától... De javasoltad az árakat - a magyar olvasóknak a yuan összeg nem izgalmas. Végül az alacsonyabbat vettem alapul, hatásvadász módon :D

2. A legolcsóbbtól - attól a 3.5 yuanos zöld üveges, 56%-os szartól, amit minden kínai vedel - kiütéses lett a mellkasom egy napra..

3. imádok vitázni, ismerem mindkét fél érveit. Szerintem disszonáns kissé, hogy a többséget nem zavarja, hogy leölik a kis édes bárányokat, bocikat, teknősöket stb. De ha egy általuk ezeknél "értelmesebbnek tartott" faj kerül szóba rögtön nagy az ellenállás. Kutya, macska, delfin stb.

Finnyás vagyok. A csiga, béka, kagyló, rák már így is előrelépés nálam. "Rómának" köszönhetően :)

andrewt 2011.02.09. 16:12:55

Sok vitatkozó irigy ember van itt:D no de, én nem emiatt vagyok itt, hanem először is azért hogy elmondjam, nekem is volt szerencsém egy rövidebb időt Kínában (Guangzhou) és egy hasonlóan rövidet Hongkongban eltölteni. Nos az én kecvencem a pekingi kacsa lett otttartózkodásom idején, ennél finomabb szárnyashúst az életben nem ettem még... Egy kérdésem lenne még. Guangzhouban egy utcai árusnál vettünk egy bizonyos fajta ételt, és nem igazán tudom mi lehetett az, csak annyi hogy finom volt. Maga az étel leginkább egy léngosra hasonlított, tésztából gyúrta az árus, és valami barna dolgot tett a közepébe, gyúrta még egy kicsit majd kilapította és az egészet olajban kisütötte, majd zsírpapírba tekerte és kész. Az íze nem meglepő módon csípős volt :) Finom volt nagyon, valahogy ez a második dolog a pekingi kacsa után ami Kínáról eszembe jut, és ebben kérném a segítségedet, hátha tudod milyen ételre gondolok.:)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.09. 16:58:20

@andrewt: Szia. Erre gondolsz?: xiongyali.blog.hu/media/image/Food%201./2010FEBRUARY_038_cr.jpg

Nem tudom a nevét. A barna dolog az a csípős szósz volt szerintem. Saláta levelet szoktak még belerakni. Meg virslit vagy sonka darabokat 1 yuan felárért.

andrewt 2011.02.15. 13:31:57

@Chaoyang: erre gondolok igen, köszi:) most azonnal megenném:D

beijingtraveller 2011.03.15. 19:27:25

Kedves xiongyali ren!

Biztos voltál már az "egyetlen" legjobb pekingi kacsa étteremben. Ahol esetenként foglalni kell előre. Az utóbbi években voltam vagy 10-szer, és ott létezik az édesség. pl.Kacsa formájú töltött levelestészta édeskés barna színű töltettel, vagy a "gumitészta" gombóc szintén édes töltelékkel.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.17. 15:47:28

@beijingtraveller: Szevasz! Melyikre gondolsz? Itt egy lista róluk:

www.thebeijinger.com/directory/Restaurants/Beijing-Duck

Egyébként nem értem miről van szó? :)
Arre reagáltál, hogy nem esznek édességet gondolom. A pekingi kacsa, afféle császári hóbort volt, nem csoda, hogy van édességük is. De ha találomra bemész 100 különböző kínai étterembe, ebből hányban fogsz látni desszertet az étlapon? Lehet, hogy egyben sem. Nincs is igény rá. Legalább is eddig nem volt.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.17. 16:20:13

Update: A Budapest étteremből már a magyar szakács is evakuálta magát, a főnők sincs jelen már. Egy kínai szakács főz, nem mondom, hogy rosszul, de jól sem. Ettem bélszínt, ami kisebb volt mint a fenti képen látott, de nem volt rossz. Kaptunk rántott sajtot is, az kifejezettem jobb ízű volt mint korábban, de sokkal kissebb lett. 4 kis háromszög pálcikára húzva (50 yuanért amiért máshol 2-3 nagytányér kínai ételt kapni). A palacsinta pedig emberi uj vastagságúra zsugorodott. Rajtunk kívűl négyen voltak. Haláltusának voltunk tanui.

Kyria 2015.02.04. 14:51:17

Én teljesen amatőr vagyok kínai konyhában, mert már maga az, hogy minden szecskára vágnak, elrettentett. Ez Számodra nem zavaró? Vagy csak meg kell szokni?
Nem tudtam, hogy nem ismerik az édesség fogalmát, ezek szerint a sült banán néven ismert rettenet nem is kínai?
A múltkor valamilyen blogon belebotlottam egy kínai szupermarketbe és amikor sült kígyókat láttam óriási halomban megjelenni a monitoron, szabályosan ledermedtem...elborzadtam...majd pánikszerűen elkattintottam/menekültem. De persze sok mindent megesznek a világon.
Egyébként pedig biztosan érdekes lehet ott élni, nagyon tartalmas a blog, csak egy picit fárasztja a szemet a fekete alapon fehér betűk kivitel. Mások még nem mondták? (Lehet persze, hogy csak én vagyok ezzel így.)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.02.09. 12:55:49

@Kyria: azért darabolnak fel mindent, mert másként nem tudnád pálcikával megenni az ételt. Itt még nem találták fel a villát :)

Sült banán nincs Kínában. Legalább is én még sehol nem láttam. Ez talán nyugati kínaiak ötlete lehetett korábban. Édesség létezik de nem az éttermekben. Nincs az, hogy "a desszert jön a végén".

A háttérnek sötét színt választottam, ergo a betűknek világosnak kell lenniük. Telefonon fehér az alap :)
Köszi az észrevételt'

Kyria 2015.02.09. 17:01:12

@Chaoyang: Jót nevettem (pedig hát mily ősi kultúra a kínai és mégsem jutott el a villáig!???).
Nagyon-nagyon érdekesek a bejegyzéseid, közelebb hozzák ezt a hatalmas országot, szorgalmasan olvasom őket!

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.02.13. 19:56:00

@Kyria: Köszönöm. Mostanában nem írok. De készülök egy összefoglalóra Hét év a Tiltott Városban címmel vagy csak prózaian Pekingben :) Lekötnek új melók meg a bulizás (és a mennyasszonyom) nincs időm ismeretterjesztésre..

gyula270 2015.03.01. 21:16:06

pedig kíváncsian várjuk, hogy telt ez a 7 év, mi változott az életében
addig is türelmesen várjuk :)))
süti beállítások módosítása