Viszlát Tigris, üdv Nyúl!

2011.01.31. 08:00

Idén február 3.-án kezdődik a kínai újév. Ez minden évben más napra esik, hogy miért, azt olvassátok el inkább a wikipédián itt ha érdekel. Nekem leginkább az ostrom hangulat tetszik, ami ilyenkor a városban van. Még pár nap van hátra, de az ártó szellemeket türelmetlenül elkergetni szándékozó kínaiak már elkezdék a durrogtatást mindenfelé napközben. Kissebb petárdák százait tartalmazó csomagot már pár yuanért is lehet kapni, de a százméterre emelkedő rakéták már akár több száz yuanba (több ezer Ft) kerülnek. Újév éjszakáján érik el a csúcspontot, mikor is fergeteges hang és fényorkán lesz mindenfelé Pekingben illetve Kína minden részén. Ezután pár napig éjjel és nappal állandó petárdázás és tüzijátékozás lesz az utcákon. Ehhez képest Bagdad ostroma olyan mint egy barlangban lopakodó légy vihogása. Tíz méterenként százas sorpetárdák robaja vagy utca közepéről fellőtt rakéták robbanása hallatszik mindenfelől. Pontosan szabályozott és meghirdetett rend szerint eleinte bármikor, pár nap után már csak éjfélig lehet robbangatni. Egészen két héten át, amikor is a tavaszi fesztivál véget ér (egy szintén intenzíven hangos) Lantern azaz Lampion fesztivál éjszakájával. Akkor egy mécsessel "hajtott" rízspapírból készített lámpásokat engednek fel az égbe írott jókívánságokkal a felszínén. Ezeket könnyű összetéveszteni az UFO-kal, mert nincs hangjuk, távolról csak egy apró fénypontnak tűnnek és cikáznak a szélben.

Az újév elött gyorsan kitakarítok, megmosom a hajam és ha muszály, akkor jól kisírom magam, mert ezeket a dolgokat nem szerencsés az első napokban csinálni, mert úgy maradunk egy éven át. Piros ruhát vagy alsóneműt nem esik nehezemre viselni, ezzel további szerencsért helyezhetek kilátásba. A négyes szám kínai említését is kerülni fogom, mert az sem szerencsés. A halál szóra hasonlít. Megtréfálhatom majd a pincéreket ha szándékosan 444 yuanért rendelnék vacsorát, merre kerekítenének vajon. Halálosan vicces lenne. Egészen addig míg közölnék, hogy nem kacsát hanem macskát ettem és nem krumplipürével hanem majomagyvelővel. Csak, mert ők is szeretnek tréfálkozni. Ha lenne adósságom azt gyorsan visszafizetném és előre szólok, hogy nem adok kölcsön senkinek semmit pár napig, mert az sem szerencsés ilyenkor.
A következő év a nyúl éve lesz, amit majd a sárkány éve követ. A tigris és a szintén karizmatikus és markáns sárkány évekhez képest a nyúl nem kifejezetten szerencsés vagy kiemelkedő év hírében áll. Ez elfogadható és érthető az ősi kínai filozófia tükrében, ha arra gondolunk, hogy a felemelkedésnek mindig kell legyen ellentétje. Másként hogyan lehetne felemelkedésről, szerencsés időszakról beszélni ha nem lenne kontrasztja. A nyúl éve tehát a lenyugvás és erőgyűjtés időszaka. Azért nem baj, ha közben nyulasan szaporítjuk magunkat vagy a pénzünket.


Ilyen pavilonokban árulják a felrobbantanivalót Pekingben. Egyszerűbb petárdás csomagokat vagy egyszeri rakétákat már 5 yuanért is kapni. A szerencse nem úri kiváltság, a szegényebb családok is elkergethetik az ártó szellemeket. Új szerencsét hozó jókívánság lehet idéntől az is, hogy hozzon neked rendszámot az újesztendő!

Aztán mikor elindul az haddelhadd, az eget beborítják a rakéták és háborús ostrom- hangulat uralkodik órákon keresztül. Sípoló vagy sűvítő rakéták, végeláthatatlan robbanások és a földre leterített ezernyi petárda szallag folyamatos fülsiketítő robbanásai töltik ki a teret. Képzeljük el Pekinget ami nagyobb mint Pest megye és minden egyes utcájában tüzijátékoznak!
Ilyen amikor jól alakulnak a dolgok és látványos parádé van számos létesítmény felett:
És ilyen amikor nem jól sülnek el és egy majdnem kész hotelt leéget egy eltévedt rakéta
Az illető börtönben van (aki engedélyezte a terület használatát) a szálloda pedig akkor majdnem készen volt. Egy-két évre visszavetette a nyitást, tegnap csináltam róla egy felvételt. Balra a hotel, jobbra pedig az új CCTV székház látható. (amit nem bérelnek!)

A települések utcáit hatalmas szemét borítja, rakéták, petárdák maradványai. Amíg a szemetesek nem szedik össze őket, addig ilyen kupacok vannak az utcák közepén:      Csak mert leég egy-egy szálloda még nem fogják korlátozni ezt nagyon régi hagyományt.
Ne felejtsük el, hogy a kínaiak találták fel a puskaport is. Tudják, hogyan kell bánni vele.
Még három nap és a háború a gonosz szellemek ellen kezdetét veszi és két hétig minden fronton összecsapások várhatóak. Ha valaki részt kíván venni az ártó szellemek elleni hadjáratban az alaposan takarítson ki és nyisson ablakot új év éjszakáján, ne mosson hajat 3.-án, ne adjon kölcsön semmit, ne vásároljon, főzzőn, hanem egyen maradékot vagy menjen étterembe, ne verje meg a gyereket, mert az sírni fog illetve ne csináljon semmi olyat, amit nem szívesen csinálna mindennap egy éven keresztül. Ha az egyik legjobb szokásukat szeretné leutánozni, akkor látogassa meg a szeretteit, rokonait!
Sok szerencsét mindenkinek és egy év múlva kiderül, hogy van-e szörny a nyúlon túl.

Frissítés: Beköszöntött a nyúl éve. Az éjszakai tüzijátékozást egy helikopterről követte a CCTV kamerája. Érdemes kivárni a végét, mert 2:10 körül indul be igazán, éjfélkor. 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jondon 2011.01.31. 08:54:08

Hehe,egy ilyen ünnepséget énis megnéznék:)
Tetszik a blog,nemrég találtam rá,elolvasgattam a régi postokat is.
Már csak egy kérdésem van: hogy lehetnék énis Kínában életművész? :)

szél-víz · http://valosagtura.blog.hu 2011.02.08. 00:35:18

Jó ilyen személyes beszámolókat olvasni magyarul! :)

virágelvtárs 2011.02.19. 10:57:54

Bizony, nem szabad csúnyán beszélni sem, ami azért nem könnyű 2 teljes napig.
Délen ha nem adsz az első nap pontos összeget, akkor elköszönhetsz a visszajáródtól. Nem kapod meg.

Az ezer durranásos sorpetárdát is megint 6kor sikerült megindítanom, megint első voltam a lakótelepen. Pedig hogy utálom.

talonfa 2011.04.19. 13:10:19

@Jondon: Én nem ajánlom neked ezt a petárda áradatot, hogy végig kövesd a helyszínen.Színte napokig nem tudtam aludni,kész káosz volt minden.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.04.19. 13:21:47

@in-dia: 4 éve Peking követségi körzetében laktam és ott ért a tavaszi fesztivál, azon a környéken nem lehet petárdázni olyankor sem. Lady street. US embassy. Viszont tavaly a 2-es gyűrűn belül laktam, ott eszméletlen zaj volt két hétig. @virágelvtárs: Haha, ez jó, az első napokban éjjel is lehet, én hajnal 3 után löttem fel a durranós rakétáimat :DD

talonfa 2011.04.19. 13:55:05

A TV ház melletti hotel, rendesen megégett, de én ugy láttam hogy nem teljesen égett ki.Ott laktam közvetlen mellette a Tradersben, a pénzügyi központ tövében.
De szeretem azt a környéket..

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.04.21. 14:31:35

Csináltam képet 2008 ban az épülő hotelról meg a székházról. Az a takaros burkolat és szigetelés mind leégett róla, plussz az egy év alatt hozzáadott munkák mind kárba mentek..
xiongyali.blog.hu/media/image/newyear/DSC01134.JPG
xiongyali.blog.hu/media/image/newyear/DSC00722.JPG
süti beállítások módosítása